Riet is een natuurproduct
Riet is een natuurproduct dat al sinds jaar en dag gebruikt wordt voor dakbedekking. Het groeit in het water of aan de waterkant op natte, zoet tot brakke grond en behoort tot de grassenfamilie. Riet is een overblijvende plant die zaad zet, maar zich vooral ook door uitlopers voortplant. Het gewas bloeit van juli tot oktober en kan 1-3 meter hoog worden. De stengel staat stijf rechtop en het 1 tot 3 cm brede blad met spits toelopende top is grijsgroen. De bruinachtige pluim staat rechtop en is sterk vertakt. Later kan de top gaan overhangen. Het bovengrondse deel sterft in de winter af. De wortelstok loopt in het voorjaar weer uit.
Het moet elk jaar in de wintermaanden (van januari tot april) worden geoogst, omdat het rietland anders “verlandt”. Na het oogsten wordt het riet in dikke bossen gebonden (veldbossen). De rietsnijder zorgt er voor dat de veldbossen worden verwerkt tot kleinere bossen.
Het riet is van eerste kwaliteit. Dat houdt in, met harde taaie vezels en rechte stoppels. Niet elke soort is geschikt als dekriet, er is kwaliteitsverschil. Kort en dun stengels worden gebruikt voor dakkapellen en wolfseinden, lange bossen voor de spreilaag. Kromgegroeid rietstengels gebruikt men op plaatsen waar het niet zichtbaar blijft en voor reparaties.
Riet wordt al eeuwenlang als dakbedekking gebruikt. Een rieten dak wordt gemaakt van éénjarig riet, plusminus 2 meter lang, dun, recht, hard en blank. Het riet dat de rietdekker gebruikt is afkomstig uit Giethoorn en omstreken.